Airbus och Galileo

Det finns mycket som staden Toulouse är känt för, men i modern tid är det flyg- och rymdindustrin som satt staden på kartan. Flygplanstillverkaren Airbus och satellitnavigationssystem Galileo är några av de stora som har sitt säte i den franska staden.

Airbus

Flygplanstillverkaren erbjuder guidade turer runt om i deras faciliteter. Turen tar ca en timme och inkluderar en guide som berättar om företagets bakgrund, visar en promovideo, och en titt på produktionslinan för Airbus nya flaggskepp – den enorma A380. Det är strikt förbjudet att fotografera, du måste ha med dig id-kort och du måste boka in dig i förväg.

Galileo

Galileo är ett system för satellitnavigering som byggs och utvecklas av EU och ESA (Europeiska rymdorganisationen). Det är ett system som ska vara kompatibelt med GPS och Glonass och ska vara mycket exakt. Det innebär meterprecision! Anledningen till att Galileo byggs är att komplettera det amerikanska systemet GPS och med tiden minska dess inflytande. GPS är i grunden ett militärt system och kan sluta fungera för vanliga medborgare när som helst, om amerikanska Department of Defence skulle vilja det. Galileo ska vara helt utbyggt och komma i drift 2013 och ska då ha kostat 10 miljarder euro sammanlagt. Det finns dock många kritiska röster till Galileo, då det ryktas om att EU vill att alla bilar ska utrustas med systemet, så de kan övervaka t.ex. var alla bilar befinner sig och hur fort de kör.