Om Toulouse

Toulouse är en kulturrik stad i sydvästra Frankrike, i närheten av bergskedjan Pyrenéerna, ungefär halvvägs mellan Atlanten och Medelhavet. Staden är bl.a. känd för att vara centrum för den Europeiska flyg- och rymdindustrin de senaste 20 åren, och för att vara väldigt mångkulturellt.

Den franska staden Toulouse är huvudort i departementet Haute-Garonne, och huvudstad i regionen Midi-Pyrénées. Staden har ca 450 000 invånare och är Frankrikes fjärde största stad. Bara Paris, Lyon och Marseille är större. En charmerad detalj med staden är att många byggnader är rosa p.g.a. ett lokalt producerat tegel som har den ovanliga färgen. Det har även gett Toulouse smeknamnet ”den rosa staden” (la ville rose).

Toulouse är också känd för att vara en stor universitetsstad med över 100 000 studenter. En viktig sak som skiljer Toulouse från de andra franska städerna är dess stora del spanska invånare. Efter en felkupp mot Franco bosatte sig en halv miljon spanjorer i staden och dess omnejd. Staden är även känd för att vara en del av etappen i Tour de France, där de tävlande ofta cyklar genom staden.

Klimat

Det finns delade meningar om i vilken klimatzon Toulouse egentligen ligger. De flesta hävdar att det råder tempererat klimat i Toulouseområdet, men staden är precis på gränsen till att ha Medelhavsklimat. Vissa hävdar även att Toulouse har fuktigt subtropiskt klimat.

Universitetsstad

Toulouse är den tredje största studentstaden i Frankrike med ca 97 000 studenter. Endast Lyon och Paris har fler studenter. Universitetet i Toulouse (Université de Toulouse) var grundad 1229 och är idag uppdelat i tre stycken olika universitet. Som universiteten i Oxford och Paris, var Universitetet i Toulouse grundad under en tid då européerna började översätta arabiska och grekiska filosofers skrifter. Dessa skrifter fick intellektuella i Europa att vidga sina vyer, och inspirerades till nya upptäckter i konst och vetenskap. Dessa universitet fick stöd från kyrkan för att försona den kristna teologin och den grekiska filosofin.

Ta dig till och från Toulouse

Toulouse flygplats heter Blagnac, och har både utrikes- och inrikesflighter. Flygplatsen ligger ca 20 minuter från staden och har bl.a. flighter till Paris varje timme. De större flygbolagen har flyg till och från Sveriges största flygplatser. För att ta dig till och från flygplatsen kan du använda s.k. shuttle-service med buss som kostar ca €4. Föredrar du taxi kostar det ca €20.