Sevärdheter

Toulouse rika historia och kultur har gett staden riktigt vacker arkitektur. Du kan gå runt och njuta av stadens skönhet och uppleva några av stadens mest populära sevärdheter.

Capitole de Toulouse

Säte för stadsadministrationen i Toulouse. Byggnaden är otroligt vacker och bygger på en konstruktion från 1190. Namnet ”Capitole” refererar till ”Roman Capitol” (det romerska riket) och ”Capitulum” som hänvisar till de regerande domarna på den tiden. En stor renovering av Capitole de Toulouse gjordes 1995. Idag är byggnaden både stadshus, lokal för både opera och en symfoniorkester. I Salle des Illustres hittar du vacker 1800-talskonst.

Sankt Sernin-basilikan (Basilique Saint Sernin)

Den största romerska kyrkan i Europa. Den var byggd i romersk stil mellan 1080 och 1120 och ligger på samma plats där en kyrka från 400-talet tidigare låg. I denna kyrka låg, och ligger fortfarande, relikerna från Sankt Sernin, den första biskopen i Toulouse. Basilikan har genom åren genomgått flera ombyggnader och därför är resultatet en salig blandning av stilar som gotik och renässans, och olika material som sten och tegel. En del av Sankt Sernin-basilikan blev renoverad av den kände franske arkitekten Eugène Viollet-le-Duc. Sankt Sernin-basilikan hade endast status som vanlig kyrka fram till 1778, och först efter det fick den hedersbenämningen basilika.

Pont Neuf

Pont Neuf är franska för ”ny bro”. Det är en mycket vacker bro som började byggas 1542 av en samling mästerliga murare och snickare. Konstruktionen började med grunden 1544 och det första valvet påbörjades 1614. Hela bron var klar först 1632, och invigdes inte förrän 1659. Intressant är att bron inte är symmetrisk, utan valven har olika längd. Det längsta valvet är det tredje från den högra strandkanten. Öppningen i bropelarna var i början tänkta att de skulle föreställa ansiktet och manen hos ett lejon. Hela Pont Neuf är 220 meter lång och har sju valv.

Bazacle

En byggnadsstruktur i och på strandkanten på floden Garonne. Från början var det tänkt som ett vadställe, som användes från 1100-talet och framåt. Ordet ”bazacle” kommer från det latinska ordet ”vadaculum” som betyder litet vadställe. Den första bron över Garonne var byggd här, där vattnet är som grundast. 1890 byggdes ett vattenkraftverk på denna plats för att tillföra elektricitet till Toulouse. 1946 köpte Électricité de France vattenkraftverket och idag går det att se både gamla och nya turbiner i arbete. Det finns även en liten fisktrappa i floden som låter fiskar simma igenom Bazacle.

Augustin-museet (Musée des Augustins)

Musée des Augustines är ett museum för konstföremål, och har en imponerande samling skulpturer och målningar från medeltiden fram till 1900-talet. Målningarna är från hela Frankrike, och skulpturerna representerar occitansk kultur. Detta museum är ett måste om du uppskattar fin konst!